3D scan voor Reverse Engineering

De technologie

Naarmate meer en meer van de industriƫle wereld in 3D ontwerpt, is de vraag naar 3D-diensten voor reverse engineering nog nooit zo groot geweest. 3D-reverse engineering omvat het vastleggen van de geometrie van een object met een 3D-meetapparaat en het reconstrueren ervan als een 3D-model. De gemeten gegevens alleen hebben echter geen wiskundige kwaliteiten, dus het is noodzakelijk om een IGES- of STEP-bestand te hebben, gebouwd in reverse engineering-software, over de 3D-scangegevens. Deze kritieke stap geeft wiskundige eigenschappen aan de 3D-scangegevens om een CAD-pakket (zoals CREO of SolidWorks) te laten herkennen en ermee te werken.

Waarom iDNA?

Ook voor reverse engineering ben je bij ons aan het juiste adres. Bij reverse engineering vertrekken we van een bestaand product dat we inscannen in 3D. Op basis van dit 3D-bestand gaan we aan de slag om het product volgens het gestelde eisenpakket aan te passen of te optimaliseren, zowel technisch als op vlak van design. Vervolgens gaat het aangepaste en dus vernieuwde product opnieuw in productie.

Kostreductie

Net zoals in de vorige fases zoeken we ook in deze fase van de product engineering voortdurend naar technisch zwakke punten. Waar kunnen we het onderdeel nog verbeteren? Welke onderdelen zijn het meest vatbaar voor slijtage? Wat kan er productietechnisch beter? Welke materialen zijn het best aangewezen? Wordt het product niet te duur? Wat is de invloed van de inwerkende krachten? Hierdoor kunnen we het kostenplaatje van de onderdelen flink laten dalen. Om deze en andere technische vragen te beantwoorden kunnen we onder andere beroep doen op sterkteberekeningen (FEA – Finite Element Analysis), een eerste prijs-estimatie en testmodellen.

Het resultaat?

In deze fase van de technische engineering komt het productiedossier tot stand. In dit dossier beschrijven we tot in de kleinste details elk onderdeel. Afhankelijk van het project omvatten deze: 3D-bestanden, Gedetailleerde 2D tekeningen van elk maakdeel, Materialen en productietechnieken, Toleranties en afwerking. Aanvullend en indien gewenst voorzien we een FEA rapport, Assemblage document of een prototype. Met deze documenten kan je naar de productiefase, al dan niet met een prototype als tussenstap.